cabecera

Benvinguda

ASerraBenvolguts amics i amigues de la cardiologia catalana.

Sigueu benvinguts al XXVIII Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia que per tercer any consecutiu celebrarem en el marc incomparable del recinte gòtic del Institut d’Estudis Catalans, amb l’objectiu de compartir coneixement, projectes i experiències i poder discutir plegats els darrers avenços de la nostre especialitat. El Congrés ha de ser un lloc de trobada i una eina d’aprenentatge per tots nosaltres, però especialment per als joves cardiòlegs en període de formació que són la garantia de continuïtat de l’excel·lència de la cardiologia catalana. Amb l’aspiració de recollir el màxim interès per tothom, hem dissenyat un programa científic basat en els temes de màxima actualitat, i que estem segurs que serà molt satisfactori pels assistents a les sessions del congrés.

Gràcies al impuls de tots vosaltres, la Societat Catalana de Cardiologia és avui una societat científica de gran fortalesa i dinamisme, i que compta amb el respecte i l’admiració de tothom, i això ens permet, i també ens obliga, a definir el nostre paper en la sanitat catalana.

Els professionals de la salut hem viscut i estem vivint uns anys difícils, però ara ja no queda espai per més retallades. Ara toca afrontar canvis profunds en el sistema de salut [pública] per tal de fer-lo més equitatiu i eficient pels pacients i mes just amb els que hi dediquem a ell una bona part de la nostra vida. Les societats científiques, com a depositàries del coneixement mèdic hem d’anar de la mà de l’administració sanitària per ajudar a dur a terme aquesta transformació. Això només és possible d’assolir amb la participació activa i el reconeixement dels professionals com a actors claus i indispensables del procés de canvi sanitari.

Dins del marc de col·laboració amb les autoritats sanitàries, la Societat Catalana de Cardiologia ha treballat aquest any amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en diferents projectes. Entre ells m’agradaria destacar:

En primer lloc, l’elaboració d’un document de consens, amb la participació de nombrosos experts, sobre “Indicacions d’ús de les TAVI [vàlvules aòrtiques implantades transcatèter] a Catalunya”, centrat en l’obtenció de la màxima eficiència i seguretat pel pacient, d’un procediment que ja es una alternativa a la cirurgia en els pacients inoperables i d’alt risc quirúrgic. En segon lloc, s’ha treballat intensament en el model d’integració assistencial entre atenció primària i especialitzada en cardiologia a Catalunya. La identificació dels àmbits de relació entre ambdós nivells assistencials, compartir protocols i prioritzar els criteris d’actuació són els eixos principals d’aquesta integració, per la qual cosa s’han creat grups específics de treball multidisciplinari.
I un exemple més és el document en desenvolupament per aconseguir la prescripció de la rehabilitació cardíaca en el pacient després d’un episodi isquèmic a Catalunya, una assignatura pendent des de feia molts anys.

El coneixement desenvolupat en aquests 2 darrers temes, te la seva representació en aquest Congrés, a on s’ha programat una taula de debat sobre els elements clau per la coordinació entre especialitats [entre cardiologia i primària], i un altre taula per avaluar a on estem en el moment actual en la rehabilitació cardíaca a Catalunya, i quin ha de ser el futur immediat.

Com prova del dinamisme i la capacitat d’adaptació als nous temps que te la Societat Catalana de Cardiologia, em complau molt dir-vos, que en darrer any s’han creat tres nous Grups de Treball: El Grup de Treball en Rehabilitació Cardíaca, el Grup de Treball d’Unitats de Cures Intensives Cardiològiques i el Grup de Treball per a la Coordinació entre Cardiologia i Atenció Primària. Tots ells compten amb tot el nostre suport i esperem que siguin una peça clau, junt la resta de Grups de Treball, per millorar el contingut científic de les Sessions dels dilluns, i del Congrés anual de la Societat.

Com cada any, durant el Congrés tindrà lloc la conferència Codina Altés, que enguany correrà a càrrec d’un català il•lustre: el Dr. Carlos Macaya, actual president de FACME (Federación de Asociaciones Cientifico-Médicas de España), president de la FEC (Fundación Española del Corazón), director del Instituto Cardiovascular del Hospital Clínico San Carlos de Madrid, Catedràtic de Cardiologia de la Universidad Complutense, i antic president de la SEC (Sociedad Española de Cardiologia). Ningú com ell per explicar-nos el futur de la cardiologia dels propers anys, quins són els reptes que haurem d’afrontar i com veu les tasques d’adaptació que haurem de fer els cardiòlegs per mantenir el lideratge científic en els processos cardiològics.

Ara fa dos anys que es varen produir les primeres eleccions a la Presidència de la història de la Societat Catalana de Cardiologia, en les que els socis em vareu atorgar la vostre confiança. Aquest any, es convoca la renovació parcial de la junta, i hi tornarem a tenir eleccions. És una gran noticia que un altre cop els cardiòlegs catalans s’engresquin a participar activament en les tasques de la Societat. Us animo a tots a que també hi participeu amb el vostre vot!

No vull acabar sense agrair la col•laboració de la industria en una època de grans dificultats econòmiques i de canvis radicals en la seva relació amb els professionals sanitaris. La seva participació resulta per això especialment destacable, així com la seva [inestimable] ajuda per assolir l’objectiu de mantenir la formació continuada en el més alt grau, que és el repte que hem de garantir entre tots.

Finalment, vull agrair a tots els membres de la Junta Directiva el treball i la il•lusió amb la que han preparat aquest esdeveniment i agrair als nostres socis el suport que sempre ens doneu.

Espero de tot COR, mai millor dit, que el Congrés us sigui molt profitós!

Dr. Antoni Serra Peñaranda
President de la Societat Catalana de Cardiologia